Få øvelse i at tale for en forsamling
Vi mødes, og skiftes til at holde tale for hinanden
           

Gode råd når du skal holde tale

Her kan du finde nogle praktiske råd til, hvordan du kan blive bedre til at tale for en forsamling.


Forbered dig grundigt

Start forberedelserne meget tidligt. Gå det hele igennem igen og igen, indtil du ved, at du kan det. Øv talen igennem fra start til slut, ud i luften, foran spejlet, men helst foran et publikum. Vælg et emne, du har lyst til at fortælle om.

Øg dine chancer

Gå ekstra tidligt i seng dagen før og få sovet ud. Få fyldt energidepoterne op og vær mæt. Kom i rigtig god tid i stedet for at risikere at komme for sent. Hvis du sveder meget, så undgå fx en hvid T-shirt. Sørg for at se rigtig godt ud. Undgå fuldstændig kaffe, alkohol og andre stimulanser.

Slap af, slap af, slap af…

Lav afspændingsøvelser, luk øjnene og træk vejret dybt ind. Find et privat sted, hvor du kan berolige dig selv lige op til talen. Vær optimistisk omkring det, du gør, for uanset hvad, så er det en sejr ikke at springe fra - og øvelse gør mester. Varm op dagen igennem ved at bruge din stemme så meget som muligt.

Smil, du er på!

Undgå en sløv start, men fyr den i stedet af lige fra det allerførste sekund. Forsøg at reagere positivt og aktivt, når ordet bliver dit, og giv dig selv en god start. Kom straks i kontakt med publikum og præsenter dig selv.

Den direkte øjenkontakt

Opmærksomheden fra forsamlingen kan være overvældende, og det kan hjælpe at nøjes med at have øjenkontakt med én person blandt publikum. Undervejs kan du måske skifte mellem to personer, og senere måske blandt endnu flere. Byg det langsomt og sikkert op.

Sug masser af luft ind

Undgå at løbe tør for luft, så vær opmærksom på, at du får masser af luft til talen.

Vand hjælper dig

Hvis du bliver tør i halsen, så kan det hjælpe med et glas vand. Hvis du har brug for en lille personlig pause undervejs, så kan du drikke af dit glas vand.

På manuskript

Under dine forberedelser er det vigtigt, at du tager hensyn til opbygningen af din præsentation. Du ønsker at lægge godt ud med en appetitvækker, der kan fange publikums interesse. Herefter er det tid til hovedindholdet. Til sidst bør du slutte godt af med begejstring. Husk på, hvem du taler til, tilpas dit indhold til din målgruppe. Du kan godt tage dit manuskript med under talen, men det er bedre med stikord, og endnu bedre uden noget som helst.

Din fantastiske stemme

Din stemme er et fantastisk instrument, som du for alvor bør tage i brug. Tal ikke monotont, men skab variation og dybde. Skift mellem at tale hurtigere og langsommere. Skift mellem at tale mere højt og mere stille. Skift mellem at tale mere lyst og mere mørkt. Find nye, skjulte dybder i din stemme. Godt timede pauser på max. 2-3 sekunder fungerer godt og skaber god variation. Sørg for aldrig at tale for hurtigt og monotont.

Kropssprogets ABC

Husk aldrig at have begge hænder i lommerne eller korslagte arme. Forsøg at være så naturlig som muligt i dit kropssprog. Hold dig ikke tilbage og tag hele din krop med i præsentationen. Brug ansigtet, brug armene, brug hænderne, bevæg dig rundt på gulvet, og så videre. Hold så vidt muligt øjenkontakt med publikum, men dog uden at stirre.

Totalt overskud

Du vækker virkelig folks interesse, hvis du viser hele din personlighed undervejs. Vær glad, smil, grin, og vær vittig og selvironisk, dog uden at det overtager kontrollen over din tale.

Styr teknikken

Hvis du ønsker at bruge PowerPoint, tavle og lignende hjælpemidler, så er det utrolig vigtigt, at du er velforberedt. Du må ikke risikere, at du spilder dyrebare sekunder på at få teknikken til at fungere. Det skal bare køre i naturlig harmoni med det, du fortæller.

Evaluering

Det kan være meget lærerigt at se sig selv, når man taler til en forsamling, så vi anbefaler, at du videooptager dine præstationer eller på anden måde får en vurdering.www.123tal.dk - mail@123tal.dk - 574 medlemmer - 206 afholdte møder - 1083 holdte taler
Billeder hentet fra: office.microsoft.com - Ikoner (modficerede) hentet fra: www.iconfinder.com

Om 123TAL Møder Medlem Arrangør Omtale Gode råd